Het project Groene Buur is ontwikkeld door Duurzaam Sociaal. Het project zorgt er voor dat er vanuit de samenleving een groene beweging op gang wordt gebracht. Deze groene beweging inspireert anderen om na te denken over wat je zelf kan betekenen in het bevorderen van biodiversiteit en omgaan met klimaatadaptatie. Het start namelijk al in je eigen tuin. Liggen deze vol met tegels, wat hittestress en wateroverlast bevordert en juist de biodiversiteit tegen gaat. Of heb je beplanting, bloeiende planten en insectenhotels in de tuin staan. Daar maak je al het verschil. Door de thema's dichtbij te brengen, door kleine voorbeelden is het makkelijker om iets te gaan doen aan een groenere en gezondere omgeving.
Een Groene Buur zet zich in voor het vergroenen en insectvriendelijk maken van de buurt. Een aanspreekpunt en inspirator voor de buurtbewoners. Iedere Groene Buur doet dat op zijn of haar eigen manier. Zo organiseren zij bijvoorbeeld een ruilmiddag voor stekjes en bloemzaadjes. Of bieden hulp & advies aan bij het vergroenen van een tuin, een workshop insectenhotel maken of het organiseren van een insecten-speurtocht door de wijk. Het kan van alles zijn. Soms zijn er wel meerdere Groene Buren per wijk, afhankelijk van de grootte van de wijk. Onderling vormen de Groene Buren een netwerk en delen informatie, kennis en ideeën met elkaar en met anderen uit.
Project met impact
Het netwerk van Groene Buren telt op dit moment al 70 deelnemers! Zij hebben onderling contact, wisselen ideeën en tips uit. Allen hebben een eigen expertise. Zoals insectenhotels maken, geveltuintjes aanleggen, een informatiemiddag over bijen en een vleermuizenexpeditie. Een werkgroep verdiept zich in het collectief inkopen van groene daken. Kortom, de Groene Buren zijn behoorlijk in beweging!